Kobiety zwłaszcza te 'dobrze urodzone', od wieków stosowały rozmaitych sposobów, żeby ich ciało pozostawało młode oraz śliczne jak najdłużej. Zielarki miały pełne ręce roboty, przygotowując różnego rodzaju mikstury ziołowe nie tylko na każdą dolegliwość zdrowotną, jednak i na schudnięcie.
Jaki tego był efekt? Bardzo mizerny. Na dworskich stołach dominowały tłuste pieczone i smażone mięsa, drób tryskający tłuszczem, sporo słodkości przyprawianych marynatami.Na dworach francuskich jadało się inaczej, chude mięsa, owoce morza, atrakcyjne były świeże warzywa i owoce. Inaczej więc wyglądały damy z polskich dworów, zupełnie inaczej z francuskich - zresztą, francuska kuchnia uważana jest za najzdrowszą i bardzo dobrą kuchnię świata, to na francuskich kucharzach wzorowali się kucharze w innych państwach Europy, to stąd rozprzestrzeniały się kucharskie mody.
W współczesnych czasach, kobiety we wszystkich krajach dążą do doskonałości cielesnej, stąd dziesiątki chyba sprawdzonych imponujących diet, które niejednokrotnie nie zapewniają organizmowi niezbędnych i w dobrej ilości składników odżywczych, prowadząc do choroby, czy też co najwyżej efektu jo-jo. Początkowo zgubione kilogramy, wracają w krótkim czasie jak bumerang, doprowadzając panie do łez oraz szukania kolejnych diet - dietetyk. A wystarczy jedynie po prostu jeść mniej słodyczy, więcej owoców i warzyw, chude mięso oraz w ogóle jeść mniej, a regularnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz